terug plaatste ik een berichtje op mijn verhaal op Instagram: "Wie heeft tips om fitness leuker te maken?". Ik had na de zomer het sporten weer opgepakt, met als doel sterker te worden. Sinds mijn auto-ongeluk van bijna drie jaar geleden, kamp ik nog steeds met veel rugklachten. Het sporten helpt mij om meer reserves op te bouwen, zodat de klachten minder snel voorkomen.
Ik kreeg verschillende tips op mijn vraag: sporten met een maatje, een andere sport zoeken of podscasts luisteren. Dit laatste kende ik helemaal niet en ik besloot het uit te zoeken. Een podcast blijkt het nieuwe ‘bloggen’ te zijn. Het is een audio-opname van een verhaal, een interview of motiverende tekst. Ik besloot een gok te wagen, downloadde de podcast ‘De successtof’ van Desy Amelsbeek en ging naar de sportschool. Terwijl ik bezig was met mijn hartslag tijdens het fietsen, hoorde ik Desy iets zeggen over de fixed- en de growth mindset. Dit greep mijn aandacht.
Wat is de fixed- en growth mindset?
In 2006 deed Carlo Dweck een onderzoek naar de motivatie en prestatie van kinderen. Jonge kinderen kregen van haar een opdracht die veel te moeilijk en ingewikkeld was. Carol zag dat de kinderen op twee verschillende manieren reageerden: de ene groep kinderen was gemotiveerd en vond het een leuke uitdaging, terwijl de andere groep kinderen opgaven en zich hulpeloos voelden. Dweck concludeerde hieruit dat er twee soorten mindsets zijn: de fixed- en de growth mindset.
Growth mindset
De mensen met een growth mindset hebben de overuitging dat ze vaardigheden kunnen ontwikkelen. Falen betekent dat je meer moet oefenen. Iedereen ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier, maar iedereen is in staat om zijn of haar capaciteiten te vergroten.
Voorbeelden van de growth mindset:
“Ik kan alles leren wat ik wil leren”
“Ik kan alles worden wat ik wil worden”
“Wanneer ik faal, leer ik”
“Mijn inspanning en houding bepalen alles”
Fixed mindset
De mensen met een fixed mindset geloven dat intelligentie en talenten vastliggen. Op het moment dat je ergens succes in hebt, dan heb je daar talent voor. Wanneer je iets minder goed kan, dan moet je dat ook maar niet doen. Perfectionisme en faalangst kunnen een rol spelen en iemand met een fixed mindset geeft sneller op.
Voorbeelden van de fixed mindset:
“Ik kan iets goed of ik kan het niet”
“Als ik gefrustreerd ben, geef ik op”
“Wanneer ik faal, betekent dit dat ik niet goed genoeg ben”
“Mijn vaardigheden bepalen alles”
Terwijl ik dit verhaal van Desy aanhoor, begin ik na te denken. De growth mindset is de mindset die je wil hebben: lekker positief en vol zelfvertrouwen. Heb ik die eigenlijk wel? Ik denk aan mijn sporten. Het afgelopen jaar heb ik meerdere keren gedacht: weet je, laat maar zitten. De pijn blijft, ik word niet sterker, niet gespierder, niet fitter, ik kan net zo goed ophouden. Dan denk ik aan mijn kitelesjes. Honderd keer vallen. Hoe vaak heb ik wel niet gedacht: “Wat een tijdsverspilling, ik kan dit gewoon niet.” Die fixed mindset zit er bij mij beter in dan ik dacht.
Ik stap van mijn fiets af en pak mijn flesje water. “Mijn inspanning en houding bepalen alles”. Volgens de growth mindset zou het sporten mij wel gaan lukken, als ik maar doorzet. Verder doorzet dan ik tot nu toe gedaan heb. Ik moet alleen niet denken in doelen, maar in stapjes. Dit zet me aan het denken, want hoe vaak denk ik wel niet: “Ik wil dat doel behalen, maar dat lukt me vast niet”. En als falen ineens goed is, dan is het veel minder spannend om het toch te proberen. Met volle moed pak ik mijn gewichtjes voor de eerste oefeningen. Ik moet ergens beginnen.
De podcast was een geweldige tip. Ik voelde me geweldig toen ik de sportschool uitliep. Zin om door te zetten, door te pakken. Dit blog schrijf ik vooral voor mezelf, maar als jij je herkent in de fixed mindset, dan hoop ik dat je net zo enthousiast kan worden van de growth mindset als ik.
In a growth mindset, challenges are exciting rather than threatening. So rather than thinking, oh, I’m going to reveal my weaknesses, you say, wow here’s a chance to grow. – Carol Dweck.